14.3.2018 20028 visningar 5 minuter läst

De bästa bågarna: Utvecklingen av glasögon

Med ett par glasögon så kan man förvandla sitt ansikte. Vi alla älskar att bära på solglasögon i solen, eller vackra glasögonbågar medan vi ser på en ny Ryan Gosling film på bio. Nuförtiden så tar alla glasögon för givet, eller hur? Hur var det förr i tiden då? Har du någonsin undrat vem och när man kom med den briljanta glasögon-idén? Om några minuter så kommer du att få reda.

Låt oss börja med ett roligt faktum om glasögonbågar – Seneca, en känd filosof och rådgivare åt romerske kejsaren Nero, var enligt historiska uppgifter en av de första individerna som var trött på att inte kunna läsa böcker från romarriket på grund av hans dåliga syn. Som hjälp tog han fram en skål med glas och fyllde den med vatten och la en bok bakom den för att läsa. Vi kommer aldrig få veta om detta är sant, men då man har en uppfattning om Senecas beteende så brukade han sitta bakom en glasskål och läsa sina älskade böcker.

Det allra första synstödet för långtsyntade skapades omkring 1000 e.Kr. och kallades lässtenen. Det var en glascirkel som fungerade ungefär som ett förstoringsglas. Men hur användes denna under medeltiden, undrar man? Enklast nog skulle du placera den ovanför en bokstav för att avläsa skvaller om Konstantin VIII.

Solglasögonen då, kanske du undrar? Historien om solglasögonen började när den romerske kejsaren Nero fick nog med att se på blodiga gladiatorstrider med solen i ansiktet. Då tog han en polerad smaragd sten och höll den upp framför ögonen, och där satt dem – de allra första solglasögonen. På 1300-talet bar kinesiska domare på solglasögon i domsrätten då de oroade sig över att den slutliga domen skulle vara påtaglig i deras ögon. Häftig trupp av kinesiska domare!

Givetvis så hade glasögonen sina riktiga år under 1900-talet. Kom och låt oss gå igenom förra seklet tillsammans!


Populära glasögon: 1910 – 1940

Eyewear Polo Ralph Lauren, Giorgio Armani, Ray-Ban, Max Co

Under dessa åren var alla solglasögon och glasögonbågar i stort sett samma, med runda bågar och förnuftiga färger. Långsamt och oansenligt kom glasögonen att bli en del av den snabbväxande fashionindustrin. 1929 började Sam Foster att sälja sina skyddande solglasögon i New Jersey och hans Foster Grants var absolut de första massproducerade solglasögonen som snabbt kom att bli en del av modet. Därefter började folk bli lite mer äventyrliga, särskilt med sina nya favoritpar av solglasögon. Det gäller fortfarande att allt verkar trevligare med lite färger, eller hur?

Populära glasögon: 1940 – 1970

Eyewear Kerbholz, Prada, Tom Ford, Ray-Ban

Sent på 30’ och tidigt på 40’-talet far glasögonen ner på en riktig fascinerande väg. Det var särskilt under dessa åren då glasögonen blev något ”coolt”. Filmstjärnor började använda glasögon som en förklaring till att bakom gömma sig, med par som liknar väldigt mycket utav Kerbholz; Edward H. Land uppfann Polaroid-filtret; Ray-Ban Aviator-solglasögon kom att bli väldigt populära och de första Cat-eye bågarna uppfanns -  de är väldigt likt Pradabågarna som vi behåller för dig. Och ja, under dessa åren så kunde du upptäcka en sexig kille som bar på glasögonbågar likt dessa Ray-Ban Clubmaster, från varje hörn. Vilka lyckliga tider!

Populära glasögon: 1970 – 1990

Eyewear Ray-Ban, Carrera, Dolce&Gabanna, Marc Jacobs

Vid 1970-talet gjorde modegivare och kändisar en enorm inverkan på glasögonmarknaden! Alla var tvungna att ha ett par glasögon som var tillräckligt stora för att kunna uttala sig, väldigt likt Dolce & Gabbana. Fnosiga färger och runda bågar som dessa Ray-Bans – det är vad blombarnen var inne i. Färger var beundrade trenden på 1970-talet och man glömde inte glasögonbågarna heller. Om du är ute efter det så finns här perfekta bågar för dig! Trodde du att 1970-talet var vilda nog? Inte en chans! På 1980-talet kom en ännu större stil. Allt var lite mer tokigt och det var helt vildsint! Vi kan slå vad att några utav dina släktingar bar på Aviators som dessa Ray-Bans när de läste sina serietidningar! Eller gömde de sina ansikten med likt dessa Carrerabågarna under sommaren 1985? Gå tillbaks i tiden och ta tag i ett par av dina favoritpar!

Populära glasögon: 1990 – 2010

Eyewear Ray-Ban, Giorgio Armani, Jimmy Choo, Pesol

90-talet var ett så legendariskt årtionde och glasögonen var inte annorlunda. Stora, oversized glasögon var fortfarande i stilen men blev sakta drivet bort av mindre, finare glasögon och förblev så fram till slutet av 2000-talet. Vi vet inte om du har lagt märkte till det men den här trenden har kommit tillbaka redan i år, så tro det eller ej, så kommer du överallt att se på solglasögon identiska till dessa eller de här Ray-Bans i år!
Vem kommer ihåg Clark Kent a.k.a. Supermannen? Det gör vi. Även fast Clark var en superhjälte så var hans ögonsyn inte allt så bra, så därför bar han på ett par fyrkantiga glasögonbågar. Det var inte bara den fiktiva Clark Kent karaktären som bar på sådana glasögon! Alla ville vara en superhjälte på 90-talet och vi tror inte att mycket har förändrats under 2018. Om din mänskliga form har dålig syn så kan du skaffa dig ett par stiliga glasögon som dessa Ray-Bans eller Persols!
År 2010 kom det berömda ordstävet ”Ju större, desto bättre” tillbaka ihop med oversized solglasögon. Om du fortfarande vill gömma ansiktet från allt annat, så ska du definitivt spana in dessa solglasögonen från Girogio Armani eller de från Jimmy Choo! De var ökända för 8 år sedan och är fortfarande eleganta. Du kommer också att tycka om de här välkända Ray-Ban Justin eller dessa glasögonbågarna från Ray-Ban, särskilt om du är ute efter bågar i klassisk stil som var kända för tio år sedan och kommer säkerligen inte försvinna på korttid!

Där har du det, det var vår glimt av historien om glasögonen och vi hoppas att du har lärt dig något nytt! Oavsett om du älskar vintage-glasögon eller om du hellre vill spendera pengarna på par avant-garde som ingen annan har, så kommer du gladligen att bläddra igenom vår hemsida då vi har allt! Ta en titt, vi berättar inte!

Patrícia

Innehåll och copywriting är mina arbetsuppgifter på eyerim. Jag älskar japansk mat, blommor och enkelheten. Jag förstår mig inte på mode och därför så älskar jag det. Har sedan tidigare studerat kinesiska men eftersom jag är alltför en ”all eller ingentyp” av person, så bröts vi upp efter andra året. Jag föddes med en tand och lärde mig att läsa redan som treåring. Seneca är min största förälskelse och jag hatar paraplyer.

RELATERADE INLÄGG
En oordnad elegans: 35/139 Tokyo

Vårt senaste sommartillägg är märket från 35/139 Tokyo – ett vackert och elegant glasögonpar. Låt oss först förvarna dig, de är väldigt beroendeframkallande!

6 skäl till att du nu ska besöka din ögonläkare

Att få hjälp vid rätt tidpunkt kan rädda synen från långvariga synproblem. Det finns 6 tecken på att du omgående bör göra en ögonkontroll.

Solglasögon för din ansiktsform: REKTANGULÄRA ANSIKTEN

Ta reda på vad som är rätt solglasögon för avlånga, rektangulära ansikten. Bli inspirerad av många olika former och färger som passar dig bäst!

DISKUSSION