17.1.2018 27625 visningar 2 minuter läst

Så här mäter du ditt PD (Pupillavstånd)

Att veta ditt pupillavstånd är nyckeln till din beställning av glasögonbågar på nätet, men att få reda på det kan vara kämpigt – och det borde det inte vara. Lär dig att på egen hand mäta ditt PD och få svar på de vanligaste frågorna, såsom vad ett PD-värde är och varför siffran är viktigt inför ditt glasögonköp på nätet.

Vad är ett Pupillavstånd (PD)?

Om du aldrig har burit på glasögonbågar så har du ingen aning om hur viktigt och betydelsefullt PD-värdet är. Det är ett mått i millimeter mellan centret från ena pupillen till det andra. Normalt så faller PD-värdet för vuxna inom intervallet 54–74 mm, och för barn hamnar siffran på cirka 43 och 54 mm. Medan det vanligtvis skrivs som ett mått såsom 55 (55 mm), så kan det också tydliggöras med två nummer: 26 och 29. I det andra fallet så är det ett individuellt avstånd från din högra och vänstra ögonpupill till mitten av näsan.

Tips: Hos eyerim uttrycker vi PD-värdet med två siffror (två fall). Om ditt PD-mått skrivs som ett heltal så dividerar du numret med två och på så vis får du två identiska nummer som du sedan kan använda i ditt glasögonrecept.

Varför är PD viktigt att veta?

För att uttrycka det enkelt så måste de som tillverkar dina glas att matchas ordentligt med dina ögon. Om ditt PD-värde avviker så förblir det ”optiska centret” differentierad och synen genom glasögonen blir då ineffektivt. Normalt så mäts ditt PD i samband med synundersökningen som sedan fastställs i ditt ögonrecept. I händelse av att numren saknas så rekommenderar vi att du alltid konsulterar med din ögonläkare för att kontrollera om de har sparat uppgifterna i en fil. Det andra alternativet är att mäta det själv.

Så här mäter du ditt PD (Pupillavstånd)

Hur mäts ditt PD-värde?

Om du behöver mäta ditt PD-avstånd så kan du följa dessa 5 enkla steg:

STEG 1
Ta fram en linjal i millimetermått, med en spegel och en vän tillhjälp.

STEG 2
Stå rakt framför spegeln och placera linjalen över näsan. Rikta linjalens startpunkt från centret av vänstra pupillen.

STEG 3
Håll linjalen rakt och markera måttet för centret av andra ögonpupillen på linjalen. Avståndet mellan start- och slutpunkten är ditt PD.

STEG 4
Repetera processen minst två gånger för att få ett riktigt mått.

STEG 5
Vissa kan uppleva svårigheter med att mäta PD på egen hand. Fråga en vän som kan hjälpa till att avläsa måttet åt dig.

Så här mäter du ditt PD (Pupillavstånd)

Fortfarande alltför komplicerat?
Att shoppa glasögonbågar hos eyerim är alltid superenkelt och PD-måttet är inget undantag. Du behöver inte spara den här artikeln eller konstant påminna dig själv om hur du mäter pupillavståndet. När du väljer din båge på vår hemsida följt av att sedan fylla i dina receptbelagda uppgifter, så kan du enklast ladda ner vår PD-linjalkit innehållande alla instruktioner för att slutföra dina receptdetaljer när du checkar ut.

 

Så här mäter du ditt PD (Pupillavstånd)

Med PD-värdet i ena handen och resterande ögonreceptet i det andra så kan du spara både tid och pengar att hantera dina optiska behov hos eyerim. När du har ditt pupillavstånd och dina receptbelagda uppgifter så väljer du bara bågen på vår hemsida, och passa på att spara 50% på alla våra glasögonbågar under hela den här veckan. Rean slutar på Fredag, så skynda dig!

Daniel

Jag är affiliate manager hos eyerim. Jag letar efter kreativa samarbeten och skapar kampanjer hela tiden. En gång vann jag en skönhetstävling, och jag har ukrainska rötter. Min dag börjar alltid med en kopp espresso.

RELATERADE INLÄGG
Solglasögon för din ansiktsform: REKTANGULÄRA ANSIKTEN

Ta reda på vad som är rätt solglasögon för avlånga, rektangulära ansikten. Bli inspirerad av många olika former och färger som passar dig bäst!

Det bästa streetstyle-utseendet från Fashion Week 2018

Modeveckor är en stor grej för alla som jobbar inom modebranschen och vi är här för att ta dig till gatan strax före början av modeshowens mani.

Skötselråd för dina glasögon

Om du vill bevara dina glasögon i gott skick så ska du inte glömma att rengöra och underhålla de ordentligt. Lär dig 5 tips nu om hur du tar hand om dina glasögon.

DISKUSSION