Alla skidåkare och snowboardåkare kan berätta hur viktigt det är med klar syn och hur din dag kan bli en obehaglig upplevelse om du inte kan se tydligt i backarna. Skidglasögon är lika viktiga som jackan eller byxorna och du bör vara vaksam att välja rätt par. I den här artikeln finner du alla råd och egenskaper du bör ta hänsyn till när du väljer skidglasögonen för dig.

#1 Anpassa till väderförhållandena

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
En utav de viktigaste faktorerna som du bör ta hänsyn till är väderförhållandet. Det finns dussintals linsfärger att välja mellan, och även om färgen matchar vinterjackan bättre så har varje färg unika fördelar och filtrerar utefter väder- och ljusförhållanden. Det finns 3 linskategorier som är anpassade till viss typ av väder.

S1: Molnigt / Mulet väder
Den här linsen ger en kristallklar vy när synligheten i backen är som mest usel. Linsen bör vara utrustad med S1 Lins när snön faller tungt eller när du åker i solnedgången.  
S2: Varierande / oroligt väder
Detta är den mest köpta linstypen, som kan hantera varierande ljusförhållanden. Det ger perfekt vision i både soligt och molnigt väder och härligt när eftermiddagsskuggorna kryper mot sluttningen.
S3: Ljust / Soligt väder
Näst för att blockera 100% skadliga UV-strålar, och erbjuder maximalt bländskydd som tillåter dig se behagligt när vädret är förhållandevis bra.

För mer flexibilitet så kan fotokromiska skidglasögon mörka och ljusa upp linsen beroende på solljusets intensitet. Likt de fotokromiska linserna så kan den unika Oakley Prizm teknologin anpassa sig till förändrade ljusförhållanden genom att blockera strategiska färgvågslängder och gör linsens extremt mångsidig. Ett annat alternativ är att välja ett par skidglasögon med teknologiska egenskaper med lens interchangeability som låter dig byta ut linsen beroende på väderförhållandet.

Linskategori vs. VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18
Som redan nämnt, så varierar linsfärgen boerende på hur mycket solljus som förväntas när du är på backarna. Mängden ljus mäts procentuellt i VLT (visible light transmission). Ju lägre VLT desto mörkare är linsen. Därför så är linser med högt VLT bäst anpassat vid låg solljus och de linserna med låg VLT lämpar sig för ljusa och soliga förhållanden. Hos eyerim kan du kontrollera VLT och kategorier av linser från världsberömda märken såsom Oakley, Cebe, Bolle, Smith och mycket mer. Klicka här för mer information.

#2 Gör det bekvämt för dig

how to choose perfect snow goggles season 2017/18Givetvis så är det alltid bra att ha ett par skidglasögon som skyddar dina ögon och förbättrar din syn, men du bör inte glömma bekvämligheten. Uppmärksamma därför följande egenskaper:

Ventilation (Anti-dimma) – Den här funktionen är nödvändig för att undvika kondens, och låter luft fritt cirkulera i skidglasögonen som i slutändan förbättrar regleringen av värmen. Alla skidglasögon med anti-dimma teknologi ger en långvarig dimmafri vy med ultimat komfort.
Skum – Se till att skumbeläggningen följer krökningen runtom ansiktet utan några tryckpunkter. Föredra gärna dubbla eller tredubbelt skum som formar sig utefter ditt ansikte. Det garanterar säker och bekväm passform.
Rem – De flesta skidglasögonen har breda, halkskyddsrem som kan anpassas till huvudets omkrets.
Hjälmkompatibilitet – När du ser efter passformen så är det viktigt att de sitter bra över hjälmen. Dina skidglasögon forma sig efter ansiktet med remmen runtom hjälmen. Majoriteten av alla skidglasögon som vi säljer är helt kompatibla med hjälmar från alla kända varumärken, inklusive Bolle, Giro, Anon, K2 eller Smith.
OTG (Over The Glasses) – Den här egenskapen är viktig för alla bärare av glasögonbågar. Skidglasögon med OTG stödjer glasögonbågar, och är större och djupare än standardmodellerna. Detta är givetvis ett mycket billigare alternativ än skidglasögon med receptbelagda glas. Klicka här om du letar efter skidglasögon för glasögonbågar.

#3 Välj rätt storlek

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18
När du väljer ett par skidglasögon så är det viktigt med en storlek som passar ditt ansikte. Majoriteten av alla skidglasögon tillverkas i standardmått (M) och tenderar att ha en universal passform för både vuxna och yngre. Den här storleken passar oftast alla och med stor sannolikhet så är det rätt storlek för dig också.

Large storlek (L) bågarna har bredare, längre och djupare storlek och är anpassad till större ansikten. Small storleken (S) å andra sidan är smalare, kortare och grundare bågstorlek. De passar barn och ungdomar, såväl som vuxna med mindre ansikten.

Vid val av skidglasögon, börja alltid med att ta en titt på linskategorin till platsen och tidpunkten under året du åker i backarna. Undersök därefter tillvalen du möjligtvis behöver så som anti-dimma, ventilation eller HD-optiskteknik. Och självklart så ska du leta efter en stil och färg som du tycker om, och det finns ett dussintals av dem. Upptäck våra skidglasögon för kollektionen 2017/18 som finns tillgängliga hos eyerim, besök vår hemsida.